Încă un oraş din România cumpără autobuze electrice 05.12.2018

După Cluj Napoca şi Suceava, un alt oraş din România investeşte în vehicule nepoluante şi cumpără 20 de autobuze electrice cu fonduri europene. Aceasta este prima achiziţie de autobuze electrice din România care se realizează cu fonduri europene.


Primăria Turda a anunțat săptămâna aceasta că a atribuit companiei Anadolu Automobil Rom contractul pentru achiziția a 20 de autobuze electrice, incluse în finanțarea europeană pe baza Planului de Mobilitate Urbană Durabilă.

“Pe 26 noiembrie 2018 a fost semnat acordul-cadru prin care furnizorul se obligă ca, în baza contractelor subsecvente încheiate cu Primăria Municipiului Turda, să furnizeze autobuze electrice de capacitate medie și normală, dotate cu sistem informatic e-ticketing, management flotă și informare pasageri, stații de încărcare rapidă pentru transportul public în municipiul Turda, la adresa autorității contractante, în termen de maxim 8 luni de la data încheierii contractului subsecvent”, se arată în comunicatul Primăriei Turda.

Conform contractului, Anadolu Automobil Rom se obligă să livreze:

10 bucăți – Autobuze electrice lungime 8-9 m

10 bucăți – Autobuze electrice lungime 11-12 m

8 seturi – Elemente sistem e-ticketing

2 bucăți – Stații încărcare rapidă

2 bucăți – Branșament electric stații încărcare rapidă

Baia Mare, primul oraş din România care cumpără autobuze hibrid

Contractele subsecvente vor fi semnate începând cu luna decembrie 2018, până în luna aprilie 2019, în așa fel încât livrările tuturor autobuzelor să se încheie la finalul anului 2019. Flota de autobuze și toate echipamentele vor fi operate de către noua companie de transport public a Consiliului Local, care va începe activitatea la finalul anului 2019. Tot prin finanțare europeană se va construi și o nouă autobază modernă.

Furnizorul are obligația de a realiza pe costurile sale instruirea personalului de întreținere și reparații, precum și autorizarea acestora pentru a efectua lucrări pe marca de autobuz contractată, la adresa autorității contractante, în termen de maxim 15 zile de la livrarea autobuzelor, pentru:

a) diagnosticare, întreținere și reparare sisteme mecanice
b) diagnosticare, întreținere și reparare sisteme electrice și electronice
c) întreținere reparare caroserie
d) instruire conducători auto

Şi Primăria Capitalei a anunţat că intenţionează să cumpere 100 de troleibuze autonome şi 130 de autobuze hibride cu aproximativ 488 de milioane de lei, cu TVA.

Vezi toate stirile